De overlijdensrisicoverzekering keert bij overlijden een vooraf afgesproken bedrag uit, bijvoorbeeld om ervoor te zorgen dat de nabestaanden zich geen zorgen over de financiën hoeven te maken. De hoogte van het bedrag en de looptijd (doorgaans variërend van tien tot dertig jaar) kun je zelf bepalen.
Er zijn twee soorten overlijdensrisicoverzekeringen: een gelijkblijvende en een aflopende. Bij een gelijkblijvende verzekering is de uitkering een vast bedrag dat al bij het afsluiten van de verzekering wordt vastgesteld. Bij een aflopende risicoverzekering wordt de uitkering lager naarmate de looptijd verstrijkt. Hoe ouder je wordt, hoe lager dus de uitkering, maar daar staat wel een lagere premie tegenover.
Mensen kunnen een overlijdensrisicoverzekering om verschillende redenen afsluiten. Veel mensen gebruiken de verzekering om ervoor te zorgen dat nabestaanden onbezorgd achterblijven en niet met hoge lasten blijven zitten. Anderen gebruiken de verzekering als aflossing voor hun hypotheek, als aanvulling op hun nabestaandenpensioen of voor de uitkoop van erfgenamen of een zakelijke partner. De overlijdensrisicoverzekering wordt dus vaak in combinatie met andere levensverzekeringsvormen afgesloten.
Over de uitkering hoeven nabestaanden geen inkomstenbelasting te betalen. Of erfbelasting moeten worden betaald, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Een juiste verwerking van de gegevens op de polis kan later veel belastinggeld uitsparen.
Bij verzekerde bedragen boven een bepaald bedrag kan een medische keuring deel uitmaken van de acceptatieprocedure
Bij verzekeringen tegen het risico op overlijden kunnen verzekeraars de onafhankelijke Toetsingscommissie Gezondheidsgegevens inschakelen als de verzekerde overlijdt binnen een jaar na aanvang van de verzekering, huwelijk, geregistreerd partnerschap of gezamenlijke huishouding.
Voor mensen die een chronische ziekte of aandoening hebben, of hebben gehad, kan het erg lastig zijn om een overlijdensrisicoverzekering (ORV) af te sluiten. In veel gevallen worden ze geconfronteerd met een forse premieopslag of erger nog een afwijzing. Dit kan grote financiële gevolgen hebben voor bijvoorbeeld het kopen van een woning.
ICZ (Intermediair voor chronisch zieken) is gespecialiseerd in het verzekeren van mensen met een chronische ziekte of aandoening. Maar liefst 97% van alle aanvragen weten zij succesvol onder te brengen.”
Een ongeluk zit in een klein hoekje en zelfs kleine ongelukjes kunnen grote gevolgen hebben. Je kunt bijvoorbeeld door een ongeval blijvend invalide worden. Of zelfs overlijden. Met een ongevallenverzekering dek je in ieder geval de financiële gevolgen.
Een ongevallenverzekering is een zogenoemde sommenverzekering. Dat betekent dat er een bepaalde som geld wordt uitgekeerd als jou een ongeval overkomt. De meeste verzekeringen bevatten in elk geval twee rubrieken:
de rubriek ‘overlijden’;
de rubriek ‘invaliditeit’.
Daarnaast kun je meestal ook medische kosten of tandartskosten (tot een maximum) meeverzekeren.
Per rubriek wordt een verzekerd bedrag vastgesteld. Als je blijvend invalide wordt, krijg je bijvoorbeeld 50.000 euro uitgekeerd. Als je gedeeltelijk invalide raakt, krijg je ook een gedeeltelijke uitkering.
De ongevallenverzekering is relatief goedkoop. Zeker als de verzekerde bedragen niet te hoog liggen. Deze dekking ook wel als onderdeel van een andere verzekering, zoals de reisverzekering. En de verzekering leent zich uitstekend voor een collectief contract. Denk maar aan:
schoolongevallenverzekering;
verzekering via de sportvereniging;
of via een eigen bedrijf;
gezinsongevallenverzekering.
De ongevallenverzekering kan ook als aanvullende dekking op de autoverzekering worden meeverzekerd. Op deze ongevallen inzittendenverzekering zijn dan de inzittenden van de auto, waaronder ook de bestuurder, verzekerd.